January 19, 2016

Please reload

Recent Posts

Veranderingen VAR

January 19, 2016

1/3
Please reload

Featured Posts

ZZP-ers zijn zo duur!

May 12, 2015

ZZP-ers zijn zo duur! Vaak komt zo’n opmerking van een opdrachtgever, die het uurtarief van een zelfstandige vergelijkt met het uurloon op een loonstrookje van een personeelslid.

Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. Een werknemer kost veel meer dan het bedrag dat hij op zijn rekening gestort krijgt.

 

 

Hij krijgt namelijk ook vakantiegeld (8 procent), een eindejaarstoeslag, reiskostenvergoeding, pensioenopbouw, sociale verzekeringen, doorbetaling bij vakantie, ziekte, doktersbezoek, betaalde opleidingen (in de tijd van de baas), een telefoon, laptop, misschien een auto van de zaak. Zijn uurloon ligt dus in de praktijk veel hoger.

 

Laten we nu een zelfstandige nemen. Andrea, directiesecretaresse, hanteert een uurtarief van 55,- euro. Daarvan betaalt zij belastingen, opleidingen en investeert hij in haar bedrijf. Zij werkt gemiddeld 9 maanden per jaar. Van de uren die zij werkt, is 80 procent facturabel.

 

Zij spaart voor haar pensioen, heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En zij moet nog reserveren voor de 3 maanden (of misschien wel meer) waarin zij geen opdracht heeft, maar waarin haar hypotheek of huur natuurlijk wel gewoon doorloopt. Uiteraard wordt zij in haar vakantie niet doorbetaald en bij ziekte ook niet.

Gemiddeld

 

Een vreemd voorbeeld? Nee, Andrea is heel gemiddeld. Haar onderneming levert iets meer dan een modaal inkomen op. Maar in de beeldvorming wordt zij weggezet als grootverdiener. Het verschil tussen uurtarief en uurloon kan daarom niet vaak genoeg worden uitgelegd.

 

Als vuistregel kun je stellen dat het uurtarief van een zelfstandige tussen de 2,5 en 4 keer zo hoog moet zijn als het bruto uurloon van een werknemer om een vergelijkbaar inkomen te verwerven.

Natuurlijk zullen er onder de zzp’ers ook mensen zijn met een zeer hoog uurloon. Maar driekwart van de zzp’ers in Nederland verdient minder dan modaal. Zzp’ers zijn daarmee geen graaiers, maar juist de echte hardwerkende Nederlanders.

 

Bron: Nu.nl

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon